Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Olympia

Olympia:s kilt

I Sydney denna sommar kommer de olympiska spelen gå av stapeln, den största utav kraftmätningar. Där kommer världens män och kvinnor kämpa för att utse vilka som är mänsklighetens främsta, nu levande, atleter. Att dömas för fusk i ett OS är bland det nesligaste en idrottsman kan råka ut för. Men för den som kan historien bakom är det inte förvånande att spelen drar till sig en och annan fuskare.

Det var en gång i det antika Grekland en kung vid namn Oinomaos. Han hade en dotter som bar namnet Hippodameias. Enligt den grekiska mytologin fick kung Oinomaos av ett orakel veta att den man som äktade hans dotter skulle bli hans död. För att förhindra detta lät han alla friare tävla mot honom i hästkapplöpning. Då kungen var en formidabel kusk och sades ha förtrollade hästar vann han överlägset var gång. Men den trettonde friaren var inte som de andra. Pelops var hans namn och aldrig fanns det ett tydligare exempel på att en svår barndom kan göra människor till illdådare. Pelops far, kung Tantalos, styckade och lagade honom till middag. Gudarna plockade ihop bitarna, utom en del av axeln som hann ätas upp, och gav honom nytt liv. Pelops övertalade Myrtilos, Oinomaos stalldräng, att mot betalning sabotera kungens vagn. Med kungen borta skulle han få både prinsessan och kungariket i en smäll. Attentatet lyckades och Oinomaos dog. Myrtilos kastades i havet för att dölja alla bevis.

Till minne av Oinomaos lät sedan Pelops instifta de Olympiska spelen, ty ingen visste ju hur segern vunnits.

Detta är den officiella historien. Och visst finns det en del sanning i den. Men studier, gjorda på uppdrag av Spexets arkeologiska institut för klargörandet av de faktiska omständigheterna kring historiska händelser, gör gällande att de Olympiska spelen kan ha tillkommit av helt andra anledningar. Det är nya fynd om skalden Homeros och hans lärjunge Alkaios som likt en frisk vind svept över historiens dammiga sidor. Med dessa klarläggs även drottning Parthenas och hovdamen Bardas inblandning i detta idrottshistoriskt svarta kapitel.

Men vem som stoppade upp geten lär vi aldrig få veta...

Karaktärer

Alkaios

Skaldlärling med stor men oslipad talang som lider sig genom livet för sin konst. Hatar fysisk aktivitet och ser med föga sympati på atletens vardag. Blir dock när han minst anar det kär i sin drömman.

Bardas

Hovdam vid Hippodameias’ sida som förstår sig på vad en snygg kropp kan göra. Tar till list för att nå sina mål och ger sig inte så lätt. Men frågan är om Pelops lyssnar på det örat.

Hippodameias

Prinsessan som blir pris i hästkapplöpning är inte så förtjust i tanken på att bli bortgift med någon sportfåne. Hon vill välja sin gemål själv och gillar inte sin fars nycker. Sportfånar har inte mycket att hämta, det är talets gåva som får hennes hjärta att klämta.

Homeros

Kändisskald som åker genom livet på ett bananskal. Gillar fest och är en oförvägen charmör vars raggningstricks sätter honom i klister. Hans lärarroll ger honom bekymmer ty eleven är av den frågvisa typen.

Myrtilos

Oinomaos’ stalldräng tillika körsven är den som faktiskt vinner loppen åt kungen. Sliter hårt och drömmer om att en dag bli rik. Han vet vad han vill köpa för pengar och känner ingen större lojalitet till monarken som fyller hans dag med arbete.

Oinomaos

Pisas tävlingsinriktade monark som självsäkert sätter dotter och guldservis i potten för att locka tävlande till hästkapplöpningen. Excentrisk och entusiastisk ledare som aldrig lyssnar på andra.

Parthena

Drottningen av Pisa är inte bara regent utan också förstående mor vars hemliga åtrå står till en man med skägg. Har hjärnan på skaft och vet vad hon vill.

Pelops

Atleten som bestämt sig för att vinna en hustru har ett ego som överglänser allt. Den sport finns inte som han inte kan tävla i. Men om oddsen är emot en kan man förbättra dem till egen fördel…

Medverkande

Dans

Cecilia Persson
Petra Skoog

Dekor

Andreas Piirimets
Cecilia Svensson
Joakim Öhman
Marie Pettersson
Marie Sandberg
Per Blommegård
Veronica Scherling

Direktör

Lina Ekelund

Ensemble

Eric Westerberg
John Axel Forsman
Linda Lindgren
Marcus Sandberg
Markus Lidqvist
Matilda Luedtke
Tobias Jacobsson
Tomas Stefenson

Ljus

Tore Jakobsson

Manus

Daniel Nilsson
Fredrik Albing
Frida Falk
Johan Sjöström

Orkestern

Anders Norén
Björn Leander
David Åberg
Fredrik Kling
Jakob Holmlund
Jobke Middelkamp
Johan Helmfrid
Johan Sundin
Lennart Dahlbäck
Linnea Viklund
Maria Olsson
Mikael Björkhem
Per Levinsson
Sara Sandberg

PR-gruppen

Alexander Sundqvist
Catrin Eriksson
Mats Folke

Regi

Björn Ekelund
Calle Sidenvall

Spexmesteri

Annica Wallin-Gyökeres
Mattias Fernström
Sara Lidqvist

Staben

Björn Ekelund
Calle Sidenvall
Catrin Eriksson
Cecilia Svensson
Daniel Nilsson
Fredrik Albing
Jennie Persson
Johan Sjöström
Kenneth Ahlberg
Lina Ekelund
Linnea Viklund
Sara Lidqvist

Sy och Smink

Jennie Persson
Karolin Zander
Lisa Andersson
Lovisa Jones
Marcus Pernroth

Sång

Jonas Lundström

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005