Meny

Inloggning

Användarnamn:

Lösenord:

Linné

En blomstrande historia

1707 föddes i det inre av Småland en liten prästson som fick namnet Carl Linnaeus. Han var en läraktig pojk och föräldrarna sände honom i skola. Så småningom hamnade han i Uppsala där han utbildade sig till läkare och naturvetare, introducerade växternas sexualsystem och blev adlad och känd. Reumatisk, halvblind och lätt senil avled han på sin fädernegård i Småland år 1778.

Så långt känner de flesta igen historien om den store vetenskapsmannen och blomsterkungen Carl von Linné, men hur många känner väl till hans hårda kamp för sin titel, rivaliteten med den respekterade astronomen och vetenskapsmannen Anders Celsius och kärleksaffärerna i den respekterade Olofs Rudbecks hus?
Historieböckerna har nu granskats i sömmarna och vi kan stolt avslöja den verkliga berättelsen om botanikern Linné med det karakteristiskt småländska ekonomiska sinnelaget och hans lärjunge Anders Sparrman som skulle komma att välsigna världen med upptäckten av den sensationella sockerdrickan. Vi kan även presentera de verkliga anledningarna till de lappländska expeditionerna, vad som egentligen upptäcktes där, och varför vatten kokar vid 100C och fryser vid noll. Följ med på en svindlande resa genom den akademiska världen och dess intriger, och beskåda på vägen de stora upptäckternas framväxt.

Vetenskapliga Akademin för Historieförvanskning önskar Er en oförglömlig kväll, och vill till sist ställa frågan:

När gav Du din fru en blomma sist?

Karaktärer

Daphne Rudbeck, professorns dotter

Daphne är en mycket vacker kvinnlig ung dam. Hon är rätt framåt, men kan vara lite naiv och barnslig ibland och hon bara måste göra tvärt emot vad hennes far säger. Daphne är en riktig teknologbrud och pojkjägare och hon gillar att spana på sina manliga studentkollegor. Celsius är alldeles för tråkig för hennes smak, han är ju upptagen av sina böcker! Linné däremot…
Daphne bär alltid det senaste franska modet, hon är närmast lite vågad i sin klädstil. Hon har läckert uppsatt hår och bär vackra smycken. Hon är aldrig vulgär!

Flora Palmeus, rektorns brorsdotter

Flora är faktiskt ganska ful. Hon har en milt sagt kraftig kroppsbyggnad, glest mellan tänderna och ett ansikte prytt av stora fräknar. Som pricken över i:et är hon totalt befriad från smak och hon har en förmåga att alltid bära illasittande kläder. Det mesta Flora gör och säger är pinsamt och hon är dessutom ganska blåögd. Hon lever i sin egen lilla värld som är fylld av romantik och hon handlar därefter.
Flora studerar latin på universitetet. Hon härstammar från klass och börd och är ett riktigt bortskämt rikemansbarn. Med andra ord är hon varje mans verkliga mardröm, men för Linné är hon en potentiell karriärstege. Tack vare sin romantiska läggning faller hon ganska snabbt för hans uppvaktning…

Professor Olof Rudbeck d.v.

Professorn är en auktoritär akademiker som värnar om vetenskapen. Han är hedersam, rättrådig och lite gammeldags, men långt ifrån gaggig! Med åldern har hans hörsel försämrats, men bara för att han hör lite fel ibland betyder inte det att han är dum, långt ifrån! Han spenderar ganska mycket tid i fruktlösa försök att hålla reda på sin dotter. Han tycker bra om alla människor - utom de som flirtar med hans ögonsten Daphne. En naturlig följd av detta är att han ganska snart utvecklar agg för Linné.
Professorn har ganska vitt spretigt hår och hans last här i livet är att han tuggar pipa. Bakom glasögonen har han ett par uttrycksfulla ögonbryn och en skarp blick. Han är inte så välklädd, men har en ganska mysig lock i varma dova färger, typ brunt och grått. På fötterna bär han löst remmade birkenstock eller "jesussandaler" (såna som Johan R har).

Rektor Palmeus

Rektorn är en mycket snäll och välmenande man, alltid godmodig, fryntlig och jovalistisk. Han är stor, stadig och har pondus så det räcker till ett helt regemente. Naturligtvis får han alltid allas uppmärksamhet och är definitivt den som bestämmer på universitetet. När han väl har bestämt sig för någonting går det inte att få honom att ändra sig och han tycker alltid att han vet bäst. Rektor Palmeus har blivit lite till åren så håret är gråsprängt. Han bär en lång, svart rock med massor av små knappar hela vägen ner. I handen har han alltid sin rektorsstav. Om det fanns på den tiden så bär han ett fickur, annars får han väl ha ett timglas eller nåt.

Medverkande

Dekor

Jonas Jepson
Malin Larsson
Mia Broomé
Mikael Ericsson
Mikael Holgerson
Mikael Russberg

Direktör

Kristin Wester

Ensemble

Andreas Sandström
Anna Mattsson
Britta Gustavsson
Charlotte Bovin
David Nilsson
Eric Westerberg
Henrik Eldh
Jakob Ågren
Linda Lindström
Martin Lignell

Ljus

Kristian Lundh
Per Stinessen

Manus

Catarina Eklöf
Martin Rosengren
Scarlett Karlsson
Signhild Gehlin

Orkestern

Daniel Hagberg
Helén Friis
Johan Åhlberg
Karin Andersson
Kristina Öhrvall
Lars Lundstedt
Lina Jensen
Nasse Hammarberg
Robert Karlsson
Tomas Karlsson
Tommy Edeskär
Åsa Ericsson

PR-gruppen

Marie Brucé

Regi

Bea Åberg

Spexmästeri

Danel Glifberg
Marie Brucé Spexmästarinna

Staben

Bea Åberg
Catarina Eklöf
Christian Flodin
Johan Rydström
Jonas Jepson
Josefin Sjödin
Kristin Wester
Marie Brucé
Martin Rosengren
Mikael Russberg
Per Stinessen
Signhild Gehlin
Tommy Edeskär

Sy och Smink

Andreas Havdrup
Annsie Carlsson
Elisabeth Åslund
Josefin Sjödin

Gjord av svett och tårar, inget blod; men mest av webbgruppen 2005